Menu Zamknij

Projekt edukacyjny „Koszyk zdrowia”

 

 W roku szkolnym 2022/2023 od marca do czerwca w Szkole Podstawowej im. Wojciecha z Brudzewa w Brudzewie realizowany był projekt edukacyjny pn. „Koszyk Zdrowia” w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę”, do którego uczniowie klasy 7 wraz z wychowawczynią opracowali logo.

 

Uczestnikami projektu byli uczniowie klas 1-8, w tym wolontariusze Szkolnego Koła Wolontariatu oraz dzieci oddziału przedszkolnego, wychowawcy klas, nauczyciele i chętni rodzice uczniów. Zaplanowane działania w opracowanym harmonogramie projektu odbywały się podczas zajęć lekcyjnych, pozalekcyjnych, zajęć wychowania fizycznego, powiatowych zawodach sportowych, czy powiatowym konkursie Wiedzy o Zdrowiu.

Koordynatorami projektu byli: Eliza Moszczyńska, Eliza Gadomska, Beata Altman oraz Elżbieta Grązik.

 

            Podczas realizacji projektu uczniowie:

 

  1. Pogłębiali swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety, a także inspirowani byli do działań na rzecz promocji i ochrony zdrowia poprzez:
  • samodzielne wykonanie plakatów w formie przestrzennej przez uczniów klas 3 i 4 ph. „Mój talerz zdrowia”,
  • udział uczniów klas 5-8 w spotkaniu z pielęgniarką szkolną pt. „Zbilansowana dieta i aktywność fizyczna = redukcja ryzyka występowania niektórych chorób metabolicznych – Policz się z cukrzycą”,
  • udział chętnych uczniów klas 6-8 w Powiatowym Konkursie Wiedzy o Zdrowiu – zajęcie III miejsca przez uczennicę klasy 8 naszej szkoły,
  • przygotowywanie sałatek warzywnych i owocowych oraz kolorowych kanapek przez uczniów klas 1-3 i ich rodziców ph. „Zdrowie na talerzu”,
  • udział wolontariuszy Szkolnego Koła Wolontariatu w spotkaniu z intendentką szkoły ph. „Zdrowa żywność w codziennym jadłospisie zbiorowego żywienia z uwzględnieniem alergenów” oraz ułożenie tygodniowego, przykładowego jadłospisu.

 

  1. Pogłębiali swoją wiedzę na temat aktywności fizycznej, alternatywnych form spędzania czasu wolnego, w tym czasu wolnego z rodzicami, rodzeństwem, opiekunami oraz kształtowali umiejętności niezbędne do utrzymania zarówno kondycji fizycznej, jak              i psychicznej poprzez:
  • udział uczniów klas 4-8 w zawodach sportowych w lekkiej atletyce na szczeblu powiatowym – III miejsce dla uczennic naszej szkoły w Trójboju Lekkoatletycznym i III miejsce w Czwórboju Lekkoatletycznym chłopców podczas XXIV Igrzysk Dzieci Mistrzostw Powiatu Tureckiego,
  • samodzielne wykonanie plakatów na temat sportu w formie mapy myśli ph. „Ruch i zdrowy wysiłek” przez uczniów klas 5-8,
  • udział dzieci oddziału przedszkolnego w spotkaniu z nauczycielem gimnastyki korekcyjnej ph. „Kształtowanie sylwetki” – wykonywanie ćwiczeń utrzymywania prawidłowej postawy ciała.
  • naukę jazdy na rowerze przez uczniów klas 4 w celu zdobycia uprawnień – „Karta Rowerowa”,
  • uczestniczenie uczniów klas 8 w spotkaniach z nauczycielem wychowania fizycznego i przygotowanie choreograficzne układów tanecznych i ich prezentacja podczas Balu Ósmoklasistów i zakończenia roku szkolnego,
  • zorganizowanie dla uczniów klas 5-8 Lekkoatletycznych Mistrzostw Szkoły i wybór Mistrzyni i Mistrza Lekkiej Atletyki,
  • promocję aktywności fizycznej i umysłowej wśród dzieci oddziału przedszkolnego i uczniów klas 1-2, czyli ułożenie przez wychowawcę i zaangażowanych rodziców propozycji zabawy ruchowej w tempie wymyślonej rymowanki,
  • wykonanie przez wolontariuszy Szkolnego Koła Wolontariatu i rodziców uczniów kolażu ph. „Jak spędzam czas wolny z rodzicami /opiekunami” z dostarczonych przez dzieci zdjęć.

 

Na zakończenie projektu edukacyjnego odbył się apel podsumowujący wszystkie zrealizowane działania, na którym uczniowie prezentowali wiersze i piosenki o zdrowym odżywianiu. Najmłodsi uczniowie prezentowali swoje propozycje zabaw ruchowych zachęcając tym samym pozostałych uczniów, nauczycieli i obecnych rodziców do wspólnych ćwiczeń podczas apelu. Każda klasa oraz wolontariusze SKW otrzymali pamiątkowe dyplomy za udział w projekcie, a Mistrzyni i Mistrz lekkiej atletyki oprócz dyplomów otrzymali upominki. Każdy uczestnik apelu otrzymał również owoc.

Skip to content